4 Σεπ 2010

Προβλήματα σε «θαμμένους» και τούνελ

Για προβλήματα στα δόντια και δερματικές μολύνσεις παραπονούνται οι ανθρακωρύχοι που είναι θαμμένοι ζωντανοί επί έναν μήνα στα έγκατα ορυχείου της Βόρειας Χιλής. Στα ζητήματα υγείας προστίθενται ακόμη σοβαρότερα προβλήματα στην κατασκευή του τούνελ από το οποίο θα διασωθούν οι 33 άτυχοι εργάτες που ζουν σε βάθος 700 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης από τις 5 Αυγούστου, όταν κατέρρευσε στοά λόγω κατολίσθησης.
«Δυστυχώς άρχισαν πολλοί να παραπονούνται για πόνους στα δόντια... Θα φροντίσουμε να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία» ανακοίνωσε η Υπηρεσία Επειγόντων Καταστάσεων της Χιλής, προσθέτοντας ότι θα αντιμετωπιστεί σύντομα και το δερματικό πρόβλημα που έχουν τρεις από αυτούς.
Οι ανθρακωρύχοι έλαβαν το πρώτο ζεστό γεύμα «που φυσικά ήταν καλοδεχούμενο», συνέχισε η ανακοίνωση της υπηρεσίας. «Από τώρα και στο εξής θα λαμβάνουν κανονική τροφή με επιπλέον πρωτεΐνες μια- δυο φορές την ημέρα». Αν και έχουν χάσει κατά μέσον όρο 10 κιλά ο καθένας κατά τις 17 ημέρες που μεσολάβησαν ώσπου να τους εντοπίσουν, φαίνεται ότι είναι γενικώς καλά στην υγεία τους. Οι παγιδευμένοι παίρνουν τα απαραίτητα μέσω ενός μικρού τούνελ, ενώ ένα δεύτερο εξασφαλίζει τον εξαερισμό τους. Η διάνοιξη όμως του μεγαλύτερου τούνελ για τη διάσωσή τους αντιμετωπίζει προβλήματα. Αναπάντεχα γεωλογικά χάσματα διέκοψαν τις εργασίες για αρκετές ώρες, ενώ κανείς δεν γνωρίζει πόσο ακριβώς θα διαρκέσει η κατασκευή του, που υπολογίζεται να πάρει από δυο ως τέσσερις μήνες ή και περισσότερο.
Τα συνεργεία σκάβουν σε έναν λόφο από τον οποίον εξορύσσεται χρυσός και χαλκός επί 100 χρόνια και είναι γεμάτος τούνελ και φρεάτια. Οι γεωλογικοί χάρτες δεν είναι καθόλου ενημερωμένοι και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί η σταθερότητα του εδάφους. Οπου ο βράχος είναι ασταθής απαιτείται ενίσχυση με τσιμέντο. Χθες ο Πάπας τούς έστειλε ευλογημένα κομποσχοίνια τα οποία μετέφερε στο ορυχείο ο Καρδινάλιος της Χιλής.
Η κυβέρνηση της Χιλής έχει φέρει ειδικούς από τη ΝΑSΑ για να βοηθήσουν τους παγιδευμένους να διατηρήσουν τη σωματική και πνευματική τους υγεία, ενώ ναυπηγείο θα κατασκευάσει το «κλουβί» μέσω του οποίου θα τους τραβήξουν στην επιφάνεια μέσα από ένα τούνελ διαμέτρου μόλις 66 εκατοστών.
Οι παγιδευμένοι έχουν «βολευτεί» σε μια καθημερινή ρουτίνα. Ξυπνούν στις 7.30 το πρωί και τρώνε σάντουιτς και γιαούρτι ή γάλα. Υστερα πλένονται και συζητούν τα προβλήματα υγείας τους με μια ομάδα γιατρών στην επιφάνεια μέσω ενός Ιntercom.
Μετά το μεσημεριανό γεύμα, συγκεντρώνονται όλοι μαζί και διαβάζουν ή γράφουν γράμματα. Το δείπνο είναι στις 8 το βράδυ και στις 11 πηγαίνουν για ύπνο στα ράντζα που κατάφεραν να τους κατεβάσουν οι διασώστες πριν από λίγες ημέρες, μαζί με βίντεο από αγώνες ποδοσφαίρου. Για να αντέξουν τη δοκιμασία, οι 33 ανθρακωρύχοι καταφεύγουν στο χιούμορ. Ανάμεσα στα σημειώματα που γράφουν καθημερινά στις οικογένειές τους, στέλνουν και το σόκιν ανέκδοτο της ημέρας. Οι συγγενείς τους απαντούν με άλλα ανέκδοτα.
http://www.tovima.gr/