Η ηλεκτρονική Κάρτα του Πολίτη θα αντικαταστήσει δεκάδες έγγραφα και θα απλοποιήσει χρονοβόρες διαδικασίες στην καθημερινή εξυπηρέτηση και στις συναλλαγές με το κράτος, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα της ψηφιακής υπογραφής και θα χρησιμοποιείται σε ποικίλες εφαρμογές, πέρα από την απόδειξη της ταυτότητας του κατόχου.Πρόκειται για ένα ψηφιακό «κλειδί» που θα παρέχει πρόσβαση σε υπηρεσίες του Δημοσίου, σε θέματα φορολογίας, υγείας, ασφάλισης, έκδοσης πιστοποιητικών κ.λπ., αλλά και του ιδιωτικού τομέα, που θα αναπτυχθούν σταδιακά. Στόχος της Πολιτείας είναι, σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, «μία κάρτα με την οποία θα πραγματοποιείται πλήθος συναλλαγών με τη Δημόσια Διοίκηση, χωρίς να απαιτείται κανένα άλλο έγγραφο». Το σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή εφαρμογή μέσα στο 2011, ενώ η λειτουργικότητα και η όλη διαδικασία σχεδιάζονται από το υπ. Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης και θα εξειδικευτούν τις προσεχείς ημέρες, ενώ θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση.
«Εκπονείται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός με στόχο μια υπηρεσία που θα υποκαταστήσει τα περίφημα πιστοποιητικά, για τα οποία οι πολίτες βολοδέρνουν από υπηρεσία σε υπηρεσία», λέει ο ειδικός γραμματέας του υπ. Εσωτερικών, κ. Στέφανος Γκρίτζαλης. «Πρόκειται για ένα πολλαπλό ?κλειδί? που θα διαθέτει ο πολίτης για τις συναλλαγές του με το Δημόσιο, ένα ψηφιακό διαβατήριο για να περνά στα πληροφοριακά συστήματα των διαφόρων φορέων. Δεν θέλουμε να φορτώσουμε την κάρτα με πληροφορίες, ούτε να τρέχει κανείς για να προσθέσει ή να αφαιρέσει στοιχεία και πολύ περισσότερο δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν "μεγάλο αδελφό". Οπως υπογραμμίζει, η χρήση της κάρτας θα είναι στην ευχέρεια κάθε πολίτη και κάθε πρόσβαση θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το υπουργείο και στη δημόσια διαβούλευση, καθώς εκεί αναμένεται (και ελπίζεται) να εκφραστούν συγκεκριμένες ιδέες και εφαρμογές από τον ιδιωτικό τομέα.Το κρίσιμο σημείο βέβαια για την επιτυχία της Κάρτας του Πολίτη είναι οι ειδικές εφαρμογές που θα αναπτύξουν οι φορείς και τα υπουργεία.Η κεντρική ιδέα αποσκοπεί στην οικονομία κλίμακας, δηλαδή ενοποίηση πληροφοριών σε μία κάρτα, αλλά και σε «προστιθέμενη αξία» για γρήγορη και ασφαλή διεκπεραίωση των αιτημάτων και κατ' επέκταση αποφόρτιση από το βάρος της γραφειοκρατίας.Η Κάρτα του Πολίτη θα δίνει αφενός την ταυτοποίηση βάσει των στοιχείων που είναι εμφανή επάνω σε αυτή, αλλά και θα επιβεβαιώνει τα στοιχεία του κατόχου βάσει των πληροφοριών που θα είναι ενσωματωμένες. Σταδιακά δε θα αποτελεί την ψηφιακή υπογραφή του πολίτη.
Σήμερα λειτουργούν υπό τη σκέπη του κράτους ποικίλες βάσεις δεδομένων που κατατάσσονται σε τέσσερα μεγάλα μητρώα: δημοτολόγιο, ταυτότητες, ΑΜΚΑ και φορολογία. Συχνά μάλιστα τα μητρώα αυτά περιέχουν πληροφορίες που δεν είναι συμβατές μεταξύ τους και μία υπηρεσία δεν δέχεται ως αποδεικτικό στοιχείο το παραστατικό της άλλης.
Στη Γερμανία, στο αντίστοιχο σύστημα, μετέχουν δεκάδες ιδιωτικοί φορείς τράπεζες, ασφαλιστικές και αεροπορικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στις οποίες ο πολίτης έχει πρόσβαση με τη χρήση της προσωπικής του κάρτας. Αλλωστε ως ταξιδιωτικό έγγραφο προβλέπεται να «κτιστεί» βάση και των προδιαγραφών που απαιτούνται και από τον ICAO.Στην ελληνική πραγματικότητα μέσα από τη δημόσια διαβούλευση προβλέπεται να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον από πλευράς της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών όσον αφορά ειδικές εφαρμογές που μπορεί να αναπτυχθούν από τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα.
ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ
Στη Δημόσια Διοίκηση: Στα e-ΚΕΠ του μέλλοντος σε απομακρυσμένες περιοχές ο χρήστης μέσω της κάρτας πολίτη θα λαμβάνει υπηρεσίες για τις οποίες «υπό κανονικές συνθήκες» απαιτείται χρόνος, κόπος και γραφειοκρατία.Η κάρτα θα εξυπηρετεί όλες τις συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες, δήμους, κεντρική διοίκηση κλπ. και θα αντικαθιστά τη διαδικασία -περιπέτεια- αναζήτησης πιστοποιητικών.
Ως αστυνομική ταυτότητα: Ενα κρίσιμο προς επίλυση πρόβλημα είναι η υποχρεωτικότητα ή μη της εισαγωγής της Κάρτας Πολίτη καθώς και ποια θα είναι η εκδίδουσα αρχή με επικρατέστερη προφανώς την ΕΛ.ΑΣ.Η νέα κάρτα του πολίτη θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα χωρίς ακόμα να έχει αποσαφηνιστεί εάν θα γίνει υποχρεωτική για όλο τον κόσμο, αν θα χρησιμοποιείται παράλληλα με τις υπάρχουσες ή εάν θα ισχύει σε όσες εκδοθούν μελλοντικά.Σε κάθε περίπτωση στην κάρτα θα αξιοποιείται η διπλή επιφάνεια με τα στοιχεία που υπάρχουν και στις αστυνομικές ταυτότητες.
Στην υγεία: Φιλοδοξία είναι να αποτελέσει η κάρτα ένα διαβατήριο για τον ψηφιακό κόσμο μέσα στο σύστημα ασφάλισης και υγείας πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του ίδιου του πολίτη. Στην κάρτα δεν θα είναι καταχωρισμένα τα ιατρικά δεδομένα αλλά με αυτή π.χ. θα διαθέτει πρόσβαση στα ιατρικά του στοιχεία που καταχωρούνται στα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων και όταν βρεθεί νοσηλευόμενος μπορεί να προστρέξει σε αυτά.
Στις εφορίες: Η κάρτα θα είναι το κλειδί για τις ψηφιακές υπηρεσίες που θα παρέχει το υπ. Οικονομικών όπως η πρόσβαση σε ατομικά στοιχεία του ίδιου του πολίτη, αλλά και η έκδοση π.χ. φορολογικής ενημερότητας με το απλό πέρασμα της κάρτας από έναν «αναγνωστήρα».Δεν έχει πάντως ακόμα αποσαφηνιστεί εάν στην κάρτα θα είναι καταχωρισμένα στοιχεία όπως ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.
http://www.ethnos.gr/