4 Σεπ 2010

Ταμπλόιντ- χάκερ εισβάλλουν αδιάκριτα στο Μπάκιγχαμ


Φωτιές έχει ανάψει στη Βρετανία το σκάνδαλο με τις υποκλοπές στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Δημοσιογράφοι υπέκλεπταν τα μηνύματα στον τηλεφωνητή των κινητών τηλεφώνων μελών της βασιλικής οικογένειας και άλλων διασημοτήτων προκειμένου να δημοσιεύουν αποκλειστικότητες σε κουτσομπολίστικες εφημερίδες, ενώ φαίνεται ότι τους κάλυπτε η Σκότλαντ Γιαρντ.

Ολα ξεκίνησαν στα τέλη του 2005, όταν τρεις υπάλληλοι του παλατιού παρατήρησαν ότι μηνύματα τα οποία ουδέποτε είχαν ακούσει εμφανίζονταν ως αποθηκευμένα. Την ίδια εποχή το ταμπλόιντ «Νews of the World» άρχισε να δημοσιεύει ανώδυνες λεπτομέρειες από τη ζωή των πριγκίπων Γουίλιαμ και Χάρι τις οποίες όμως γνώριζαν μόνον ελάχιστα άτομα- λ.χ. ότι ο Γουίλιαμ είχε «τράβηγμα» στο γόνατο. Κάποια στιγμή η ανταγωνιστική εφημερίδα «Τhe Sun» αποκάλυψε ότι ο Χάρι είχε επισκεφθεί στριπτιζάδικο. Ακολούθησε η «Νews of the World», αποκαλύπτοντας την ενόχληση της κοπέλας του Χάρι αλλά και ένα μήνυμα που του είχε αφήσει στον τηλεφωνητή ο αδελφός του Γουίλιαμ, πειράζοντάς τον για το θέμα. Το μήνυμα δημοσιεύτηκε λέξη προς λέξη.
Το Μπάκιγχαμ ταράχτηκε. Οι υποκλοπές είχαν φθάσει στο ανώτατο επίπεδο, δεδομένου ότι ούτε η βασίλισσα Ελισάβετ ούτε ο διάδοχος πρίγκιπας Κάρολος χρησιμοποιούν συχνά τα κινητά τους.
Η Αστυνομία επικεντρώθηκε στον ρεπόρτερ ανακτόρων του «Νews of the World» Κλάιβ Γκούντμαν και στον ιδιωτικό ντετέκτιβ Γκλεν Μαλκέαρ οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για υποκλοπές.
Μυστηριωδώς όμως η υπόθεση περιορίστηκε σε αυτούς τους δύο και το θέμα έκλεισε, παρά τις πάμπολλες ενδείξεις για ανάμειξη και άλλων δημοσιογράφων στις υποκλοπές των μηνυμάτων δεκάδων επωνύμων, από τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ ως το μοντέλο Ελ Μακ Φέρσον.
Ωσπου οι «Νew Υork Τimes« δημοσίευσαν αυτή την εβδομάδα εκτενές ρεπορτάζ που «καίει» τον Αντι Κούλσον, πρώην διευθυντή του «Νews of the World» και νυν σύμβουλο επικοινωνίας του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς και τη Σκότλαντ Γιαρντ για την ύποπτα «στενή» σχέση της με το ταμπλόιντ αυτό, ιδιοκτησίας του Ρούπερτ Μέρντοκ.
Η αμερικανική εφημερίδα περιγράφει το εξαιρετικά ανταγωνιστικό κλίμα που είχε επιβάλει ο Κούλσον ο οποίος πίεζε τους δημοσιογράφους να βγάζουν «λαβράκια» με οποιοδήποτε τρόπο. Οπως φαίνεται, οι υποκλοπές ήταν συνηθισμένη μέθοδος και γίνονταν εις γνώση του Κούλσον- που έφτιαξε όνομα ως ρεπόρτερ της σοουμπίζ και έμεινε στην «ιστορία» επειδή ρώτησε κάποτε τον Τόνι Μπλερ αν αυτός και η σύζυγός του ανήκουν στο «mile high club» (ευφημισμός για το αν έχουν κάνει σεξ σε αεροπλάνο εν πτήσει).
Υστερα από τις τελευταίες αποκαλύψεις πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση να δώσει παραγγελία για έρευνα του σκανδάλου, ενώ όλο και περισσότεροι μηνύουν τη Σκότλαντ Γιαρντ επειδή δεν τους ειδοποίησε ότι είχαν πέσει θύματα υποκλοπών.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=352211&dt=04/09/2010#ixzz0yYBaxbno