Παρίσι, όπως λέμε Γκόθαμ Σίτι, αλλά επί το... οικολογικότερον! Στον κινηματογραφικό «Μπάτμαν» οι κάτοικοι της Γκόθαμ Σίτι κοιτούσαν στον ουρανό για να δουν το ολόγραμμα της νυχτερίδας, του σήματος του «ανθρώπου-νυχτερίδα», που θα έσπευδε να τους σώσει από τους «κακούς». Τώρα οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Γαλλίας γίνονται οι πρώτοι ευρωπαίοι πολίτες που στρέφουν το βλέμμα τους στον ουρανό προς την κατεύθυνση ενός τεράστιου μετεωρολογικού αερόστατου. Γιατί; Για να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν.
Το «Αir de Ρaris» («Αέρας του Παρισιού»), ένα τεράστιο αερόστατο διαμέτρου 22 και ύψους 32 μ., μετράει την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα της Πόλης του Φωτός. Ιπταται σε ύψος 150 μέτρων πάνω από το πάρκο Αντρέ Σιτροέν και αλλάζει χρώματα: γίνεται πράσινο όταν ο ατμοσφαιρικός αέρας είναι καθαρός, πορτοκαλί όταν η κατάσταση είναι ενδιάμεση και κατακόκκινο όταν είναι μολυσμένος, ακριβώς όπως οι φωτεινοί σηματοδότες των δρόμων. Η ποιότητα του αέρα υπολογίζεται κατόπιν μετρήσεων των επιπέδων διοξειδίου του αζώτου, του όζοντος και των μικροσωματιδίων πάνω από το Παρίσι. «Αποτελεί την ιδανική μέθοδο μέτρησης της μόλυνσης του ατμοσφαιρικού αέρα» τονίζει ο Ματιέ Γκομπί, γενικός διευθυντής της Αerophile, προσθέτοντας παράλληλα πως «το “Αir de Ρaris” είναι απολύτως οικολογικό, αφού είναι αθόρυβο και δεν καίει καύσιμα». Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το μετεωρολογικό αερόστατο θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, αφού με ένα μόνο βλέμμα ψηλά θα μπορούν να αποφασίσουν άμεσα αν θα βγουν ή όχι από το σπίτι τους. «Οι κάτοικοι του Παρισιού θα ζήσουν, κατά μέσον όρο, εννέα μήνες λιγότεροαπό τους κάτοικους της γαλλικής επαρχίας» υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος της πρωτεύουσας και υπεύθυνος σε θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος Ντενί Μποπέν, συμπληρώνοντας πως «με 2.000-3.000 Παριζιάνους να πεθαίνουν ετησίως από την ατμοσφαιρική μόλυνση, το “Αir de Ρaris” είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση».
Το τρίχρωμο αερόστατο είχε αρχικά σχεδιαστεί για να προσελκύσει όσους τουρίστες ήθελαν να απολαύσουν το Γαλλικό Καπιτώλιο από ψηλά, αλλά το 2008 η εταιρεία η οποία ήταν υπεύθυνη για την κατασκευή και τη λειτουργία του, η Αerophile, σκέφτηκε να το χρησιμοποιήσει και για έναν περιβαλλοντικό σκοπό. Μ΄ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, αφού έτσι, πέραν από την αδιαμφισβήτητη «πράσινη» αξία του «Αir de Ρaris», δημιούργησαν έναν ακόμη πόλο έλξης για τους τουρίστες, με ελάχιστο κόστος. Και το αστικό τοπίο του Παρισιού απέκτησε ακόμη ένα σημείο αναφοράς.
http://www.tovima.gr/