17 Ιουν 2012

Φυσικές θεραπείες σε μικρά… απρόοπτα



Fusikes therapeies se mikra... aproopta

Μπορεί μετά από καιρό να περιγράφουμε με χιούμορ σε φίλους και συναδέλφους τις αναποδιές που μας βρήκαν στις διακοπές, την ώρα όμως που συμβαίνουν κάθε άλλο παρά αστείες μάς φαίνονται. Για να μην αναφέρω ότι -όλως τυχαίως- προκύπτουν όταν δεν υπάρχει σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων ούτε... φαρμακείο! Για να μη χαλάσουν την ημέρα σας και κυρίως τις διακοπές σας, το Prevention συγκέντρωσε με τη βοήθεια των ειδικών τις σωστές απαντήσεις σε μια σειρά από πιθανά σενάρια καλοκαιρινής «καταστροφής».

1. Άφθες
Πώς θα τις αντιμετωπίσετε: Για αρχή, βάλτε κατευθείαν πάνω στην άφθα λίγους κόκκους στιγμιαίου καφέ. Όσο και αν σας ακούγεται παράξενο, θα νιώσετε άμεση ανακούφιση από την ενόχληση ή το τσούξιμο. Το καροτόζουμο αποτελεί επίσης ένα εξαιρετικό «φάρμακο» για την επούλωσή τους. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε μπουκώματα με λίγο κονιάκ και άφθονο μέλι. Το μέλι είναι γνωστό για τις αντισηπτικές ιδιότητές του, οι οποίες ενισχύονται ακόμη περισσότερο όταν συνδυάζεται με αλκοόλ.
Τι να αποφύγετε: Τις πολύ αλμυρές και πικάντικες τροφές, καθώς και τα εσπεριδοειδή.

2. Αϋπνία
Πώς θα την αντιμετωπίσετε: Ένα ποτήρι ζεστό γάλα είναι ό,τι πρέπει πριν πέσετε για ύπνο. Το γάλα περιέχει τριπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθάει στην παραγωγή της -πολύτιμης για τον ύπνο- σεροτονίνης. Πριν ή και μετά το γάλα, απολαύστε ένα μπάνιο σε γεμάτη μπανιέρα προσθέτοντας λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.
Τι να αποφύγετε: Τα ροφήματα και τα αναψυκτικά με καφεΐνη, το κάπνισμα, καθώς και την κατανάλωση αλκοόλ αργά το βράδυ.

3. Διάρροια
Πώς θα την αντιμετωπίσετε: Τις πρώτες ώρες περιοριστείτε σε σούπες και λαπά, που θα σας προσφέρουν τα απαραίτητα υγρά για να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση. Καταναλώστε επίσης άφθονο νερό και μαύρο τσάι με λεμόνι. Ένα αποτελεσματικό γιατροσόφι είναι να δοκιμάσετε 1 κ.γ. ελληνικό καφέ σε σκόνη με 3 σταγόνες λεμονιού. Τα αλκαλοειδή στοιχεία της καφεΐνης και οι στυπτικές ιδιότητες του λεμονιού θα σας βοηθήσουν.
Τι να αποφύγετε: Τα φρούτα, το γάλα, το τυρί, το κρέας, καθώς και το νερό βρύσης σε περιοχές όπου δεν είστε σίγουρες για την ύδρευση.

4. Δυσκοιλιότητα
Πώς θα την αντιμετωπίσετε: Πριν πέσετε για ύπνο, δοκιμάστε μία κουταλιά παρθένο ελαιόλαδο, που θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να πάτε στην τουαλέτα. Μπορείτε ακόμη να πιείτε ένα ποτήρι χλιαρό νερό με λίγο λεμόνι, το πρωί μόλις ξυπνήσετε, προτού πιείτε καφέ. Επίσης εντάξτε στα γεύματά σας δημητριακά, φρούτα και γιαούρτι.
Τι να αποφύγετε: Το πολύ ψωμί αλλά και το τυρί, τα οποία ίσως προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

5. Κάλοι
Πώς θα τους αντιμετωπίσετε: Μουλιάστε τα πόδια σας σε λίγο κρύο γάλα. Αν ο κάλος έχει σχηματιστεί ήδη, μπορείτε να πολτοποιήσετε μερικές σκελίδες σκόρδου και να το απλώνετε καθημερινά σε αυτό το σημείο περιμένοντας να απορροφηθεί. Για να μην κάνετε κάλους, προτού φορέσετε τα παπούτσια σας μπορείτε να βάζετε στα πόδια σας λίγο ταλκ, αλλά και να αλείφετε τις ευαίσθητες περιοχές με λίγο ασπράδι αυγού, το οποίο δημιουργεί ένα προστατευτικό φίλτρο.
Τι να αποφύγετε: Τα πολύ στενά παπούτσια.

6. Κοψίματα και εκδορές
Πώς θα τα αντιμετωπίσετε: Το βούτυρο κακάο είναι ιδανικό για τα μικρά κοψίματα από το ξύρισμα αλλά και για τα ιδιαίτερα επίπονα κοψίματα από το χαρτί. Λίγο μέλι πάνω σε μια επιφανειακή πληγή μπορεί να περιορίσει την αιμορραγία και να επουλώσει ταχύτερα το τραύμα.
Τι να αποφύγετε: Την επαφή της πληγής με άμμο, χώμα, σκόνη, νερό και οτιδήποτε μπορεί να έχει πολλά μικρόβια.

7. Κράμπες
Πώς θα τις αντιμετωπίσετε: Για να χαλαρώσετε τον πιασμένο μυ, τοποθετήστε πάνω κομπρέσες με φασκόμηλο. Αν σας πιάνουν κράμπες την ώρα του ύπνου, δοκιμάστε να φάτε κάτι αλμυρό πριν πέσετε στο κρεβάτι. Γενικά, ο χυμός καρότου, με τα μεταλλικά άλατα που περιέχει, σας βοηθάει σημαντικά να αποφύγετε τις κράμπες.
Τι να αποφύγετε: Την πολλή κίνηση αλλά και την απόλυτη ακινησία.

8. Πονόδοντος
Πώς θα τον αντιμετωπίσετε: Το μπαχαρικό γαρίφαλο θα σας ανακουφίσει σημαντικά. Βάλτε ένα «καρφάκι» δίπλα στο πονεμένο δόντι και αφήστε το να δράσει. Καταπραϋντικές ιδιότητες έχουν επίσης τα μπουκώματα με χλιαρό χαμομήλι, χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του.
Τι να αποφύγετε: Τα μπουκώματα με ούζο. Η ανακούφιση είναι πρόσκαιρη, ενώ το αλκοόλ προκαλεί επιφανειακά μικροεγκαύματα.

9. Ρινορραγία
Πώς θα την αντιμετωπίσετε: Φροντίστε να γείρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω και να πιέσετε για λίγο το σημείο ανάμεσα στα μάτια. Βάλτε στη μύτη ένα βαμβάκι με μερικές σταγόνες λεμονιού, το οποίο έχει αιμοστατική δράση. Μπορείτε επίσης να απλώσετε πάνω στη μύτη, ειδικά στην περιοχή ανάμεσα στα μάτια, κρύες κομπρέσες με σκέτο νερό. Παραμείνετε στη σκιά.
Τι να αποφύγετε: Μη χαμηλώσετε το κεφάλι μπροστά, γιατί η αιμορραγία θα επιστρέψει.

10. Ψύξη
Πώς θα την αντιμετωπίσετε: Κρατήστε ζεστή την περιοχή και κάντε συχνά ζεστά μπάνια. Τρίψτε απαλά με αντιφλεγμονώδεις κρέμες το σημείο όπου έχετε πάθει ψύξη, θα ανακουφιστείτε.
Τι να αποφύγετε: Τις πολύ απότομες κινήσεις και τις έντονες αλλαγές θερμοκρασίας.

11. Ωτίτιδα
Πώς θα την αντιμετωπίσετε: Ρίξτε στο αυτί σας μερικές σταγόνες ξιδιού και λευκού οινοπνεύματος σε ίσες ποσότητες, κυρίως μετά το μπάνιο. Το οινόπνευμα βοηθάει στην εξάτμιση του νερού, ενώ το ξίδι λειτουργεί αντισηπτικά. Μπορείτε επίσης να ζεστάνετε με το σίδερο μια πετσέτα και, όσο είναι καυτή, να καλύψετε το αυτί σας. Είναι σίγουρο ότι ο πόνος θα υποχωρήσει άμεσα.
Τι να αποφύγετε: Τις βουτιές και τη χρήση μπατονέτας στο πάσχον αυτί. Υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν μόλυνση.

 http://www.myself.gr/