13 Φεβ 2014

Ο εγκέφαλος βλέπει το :-) σαν πραγματικό χαμόγελο!

Η χρήση των emoticon, αναπαραστάσεων του ανθρώπινου προσώπου όπως το χαμογελαστό :-), είναι πλέον τόσο διαδεδομένη ώστε ο εγκέφαλος έχει μάθει να βλέπει αυτές τις εικόνες ως πραγματικά πρόσωπα, αναφέρουν ερευνητές στην Αυστραλία. Το χαμογελαστό και το λυπημένο emoticon [ :-) και :-( αντίστοιχα] πρωτοεμφανίστηκαν το 1982, όταν ο καθηγητής Σκοτ Φάλμαν πρότεινε τη χρήση τους ως αναπαραστάσεις του ανθρώπινου προσώπου στο διοικητικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ.
perierga.gr - Ο εγκέφαλος βλέπει το :-) σαν πραγματικό χαμόγελο!
Έκτοτε, τα emoticon εμφανίζονται όλο και συχνότερα στο Διαδίκτυο και τα SMS. Η τελευταία μελέτη αξιοποιεί παλαιότερα ευρήματα, τα οποία είχαν δείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά με χαρακτηριστικό τρόπο όταν βλέπει ανθρώπινα πρόσωπα. Ο Δρ Όουεν Τσέρτις και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Flinders της Aδελαΐδας παρακολούθησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου σε 20 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να κοιτάξουν πραγματικά πρόσωπα, χαμογελαστά emoticon ή αλληλουχίες χαρακτήρων χωρίς νόημα.
Η ανάλυση έδειξε ότι τα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας ήταν ίδια στην περίπτωση των πραγματικών προσώπων και των emoticon -ένδειξη ότι τα emoticon γίνονται αντιληπτά ως πραγματικά πρόσωπα. Επιπλέον, το μοτίβο δραστηριότητας άλλαζε, και δεν αντιστοιχούσε πια σε πραγματικό πρόσωπο, όταν η εικόνα του emoticon αντιστρεφόταν και γινόταν (-:. Σε αυτή την περίπτωση, τα σύμβολα παύουν να αναπαριστούν το στόμα, τη μύτη και τα μάτια και γίνονται αντιληπτά ως πραγματικά σύμβολα. Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι η αντίδραση του εγκεφάλου στα emoticon δεν είναι μια φυσική αντίδραση αλλά κάτι που μάθαμε από τη χρήση των emoticon τα τελευταία χρόνια.
www.perierga.gr