5 Φεβ 2014

Δυτικό Πήλιο: Οι δρόμοι οι λιγότερο ταξιδεμένοι

Η δυτική πλευρά του βουνού των Κενταύρων μάς αρέσει για την ηρεμία και τη χαμηλόφωνη κομψότητά της. Ο Μίλτος Μιχαλάς μας τη συστήνει.
 Μόλις 6 χλμ.από τη Δράκεια, το χιονοδρομικό Αγριόλευκες όπου μπορείτε να κάνετε τα αγαπημένα σας χειμερινά σπορ.
Μόλις 6 χλμ.από τη Δράκεια, το χιονοδρομικό Αγριόλευκες όπου μπορείτε να κάνετε τα αγαπημένα σας χειμερινά σπορ.
 
Τα χωριά της, αόρατα στα ραντάρ των κοσμικών weekenders, είναι ό,τι πρέπει για γιορτές βγαλμένες από τα χρόνια της αθωότητας και της ξεγνοιασιάς: χριστουγεννιάτικο πρωινό ξύπνημα με τους ήχους των τρεχούμενων νερών, γλυκό του κουταλιού κάστανο μπροστά σε αναμμένα τζάκια, χιονοπόλεμος στην πλατεία και ευχές με τσίπουρο σε παμπάλαια καφενεία. Αυτήν τη φορά, αντί για Μηλιές και Βυζίτσα, επιλέγουμε τον γειτονικό τους, λιγότερο γνωστό Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Στη γαλήνια πλατεία του, στα 620 μέτρα, ο χρόνος κυλάει διαφορετικά και το μάτι χάνεται στη θέα του Παγασητικού. Η βόλτα αποκαλύπτει εξαιρετικά νεοκλασικά και πηλιορείτικα αρχοντόσπιτα, καλντερίμια που δεν χορταίνεις να τα περπατάς και μονοπάτια-παράδεισος για φυσιολάτρες – ένα ιδιαίτερο κομμάτι ανόθευτης ορεινής Ελλάδας. Στα οπωσδήποτε, η αχνιστή φασολάδα της κυρα-Χρυσούλας, το καφεδάκι στο Αγιωργίτικο και η επίσκεψη στη γυναικεία Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών για τις λειτουργίες των ημερών. Πέντε λεπτά δρόμος από τον Αϊ-Γιώργη, οι Πινακάτες έχουν κι αυτές σημαία τα πανέμορφα αρχοντικά και καλντερίμια τους. Το σκηνικό συμπληρώνουν η κουκλίστικη πλατεία με τη μαρμάρινη κρήνη και την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και δυο ταβέρνες που σερβίρουν καλό σπιτικό φαγητό.
 Τα δάση του Πηλίου είναι ιδανικά για ιππασία.
Τα δάση του Πηλίου είναι ιδανικά για ιππασία.
 
Αίσθηση απομόνωσης στη φύση προσφέρει και η Δράκεια, όπου θα πάτε κάνοντας μια μικρή παράκαμψη από Αγριά. Χωριό-ησυχαστήριο, φτιαγμένο από Ηπειρώτες μαστόρους, και με μεγάλη ιστορία. Δύο πλατείες ( από τις παλαιότερες του Πηλίου ) και τρία καφενεία. Μια επίσκεψη αξίζουν το αρχοντικό Τριανταφύλλου για το υπέροχο εσωτερικό του, ο ναός του Αγίου Αθανασίου για τις εικόνες του και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου για τις αγιογραφίες του Παγώνη. Όσοι αναζητούν περιπέτεια, θα τη βρουν στα 6 χλμ. από εδώ, στις πίστες του χιονοδρομικού Αγριόλευκες, ανάμεσα σε οξιές και καστανιές. Απέναντι από τη Δράκεια, ο Άγιος Λαυρέντιος επιμένει σε χαμηλούς τόνους, με περιποιημένους και οικονομικούς ξενώνες και θαυμάσια δαιδαλώδη καλντερίμια που ανήκουν στους πεζούς. Απλά και παραδοσιακά θα κυλήσουν οι μέρες σας εδώ, με βόλτες μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου –το σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής– για να νιώσετε το κλίμα των ημερών αλλά και με τσιπουροκατανύξεις και χαλαρή κουβεντούλα με τους ντόπιους μέχρι αργά στα καφενεία του Φραγκογιάννη και του Ζήση.

Πού να μείνετε

Ανωβολιός ( Άγιος Γεώργιος Νηλείας, 2428086898, από € 85 ) Ένα «χωριό μες στο χωριό». Ανακαινισμένα, παλιά πέτρινα σπίτια, αυλές σε διαφορετικά επίπεδα, πολύ περιποιημένα δωμάτια –μερικά με τζάκι– και πρωινό με τοπικά προϊόντα.

Αρχοντικό Βογιατζόπουλου ( Άγιος Γεώργιος Νηλείας, 2428093135, από € 60 και από € 75 τις γιορτές ) Ατμοσφαιρική διαμονή σε τρίπατο διατηρητέο νεοκλασικό του 1900, διακοσμημένο με περίτεχνες οροφογραφίες και βιτρό.

Αρχοντικό Ιωαννίδη ( Άγιος Γεώργιος Νηλείας, 2428094071, από € 70 ) Φινετσάτα και ρομαντικά δωμάτια σε εξαιρετικά αναπαλαιωμένο νεοκλασικό συν ιδιωτικά μπανγκαλόους στην αυλή. Ατού το πρωινό με χειροποίητες πίτες.

 Εδώ η διασκέδαση περιορίζεται στα cafes των ξενώνων.
Εδώ η διασκέδαση περιορίζεται στα cafes των ξενώνων.
 
Αρχοντικό Σακαλή ( Πινακάτες, 2423086560, από € 120 και από € 140 τις γιορτές ) Μεγάλα και πολύ κομψά δωμάτια σ’ ένα αρχοντικό-έξοχο δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. Διαθέτει και spa.

Έφιποι ( Πινακάτες, 6932663114, 6972207558, από € 60 ) Τέσσερα αυτόνομα διαμερίσματα με χαριτωμένη διακόσμηση και ζωντανά χρώματα, στον οικισμό Αλεξέικα. Σε δύο υπάρχει σοφίτα και πατάρι.

Βίλα Δράκεια (Δράκεια, 2428092610, από € 60 ) Το διώροφο αρχοντικό της οικογένειας Κουμούτση διαθέτει πέντε δωμάτια –με δικό τους μπάνιο, κοινόχρηστη κουζίνα και καθιστικό– και μία αυτόνομη γκαρσονιέρα. Ιδανικό για παρέες.

Δρυάδες (Άγιος Λαυρέντιος, 2428096224, από € 50 και από € 65 τις γιορτές ) Το μεράκι και η πείρα των ιδιοκτητών φαίνονται παντού: από τα προσεγμένα δωμάτια –τα περισσότερα με τζάκι– μέχρι το πλούσιο σπιτικό πρωινό. Highlight οι ωραίες αυλές.

 Ζεστή ατμόσφαιρα και φινέτσα στο «Αρχοντικό Σακαλή» στις Πινακάτες, ένα από τα ομορφότερα στο Πήλιο.
Ζεστή ατμόσφαιρα και φινέτσα στο «Αρχοντικό Σακαλή» στις Πινακάτες, ένα από τα ομορφότερα στο Πήλιο.
 
Παληό Ελαιοτριβείο ( Άγιος Λαυρέντιος, 2428096481, από € 60 και από € 70 τις γιορτές ) Ελαιοτριβείο του 19ου αιώνα που μετατράπηκε με πολύ μεράκι σε ατμοσφαιρικό ξενώνα, στην κορυφή του χωριού. Ωραιότατη η θέα από τα επάνω δωμάτια.

Αρχοντικό Ζαρίφη 1716 ( Άγιος Λαυρέντιος, 2428096002, από € 80 και από € 90 τις γιορτές ) Δωμάτια με τζάκι και όλες τις ανέσεις σε εντυπωσιακό αρχοντικό του 1716. Οι δύο τρίχωρες σουίτες είναι ιδανικές για οικογένειες.

Πού να φάτε

Το Ουζερί του Στεφανή ( Άγιος Γεώργιος Νηλείας, 2428093000 ) Παρεΐστικη ατμόσφαιρα με το τσίπουρο να ρέει άφθονο. Αβγά με χόρτα, μοσχαράκι κοκκινιστό και γίγαντες για μεζέ.

Το κουτούκι της κυρά Χρυσούλας ( Άγιος Γεώργιος Νηλείας, 2428093798 ) Τιμήστε το χοιρινό σπανάκι, το μπουμπάρι και τη φασολάδα. Κάθε μέρα ανοιχτό, στην είσοδο του χωριού.

Πηλέας ( Πινακάτες, 2423086873 ) Ζεστή, οικογενειακή ατμόσφαιρα και περιποιημένες γεύσεις ( αγριογούρουνο, σπεντζοφάι κ.ά. ) με σπεσιαλιτέ τα μανιτάρια φρικασέ.
Η Δροσιά - Ταβέρνα του παπά ( Πινακάτες, 2423086772 ) Για ζυγούρι στη λαδόκολλα, γίδα λεμονάτη και κουνέλι στιφάδο.

Μεταξογένης ( Δράκεια, 2428096015 ) Όλα τα πιάτα είναι πεντανόστιμα, αξίζει όμως να δοκιμάσετε το ζυγούρι στη γάστρα και τα σαρμαδάκια.

 Στις «Δρυάδες» στον Άγιο Λαυρέντιο θα δοκιμάσετε παραδοσιακές γεύσεις και πιο δημιουργικά πιάτα.
Στις «Δρυάδες» στον Άγιο Λαυρέντιο θα δοκιμάσετε παραδοσιακές γεύσεις και πιο δημιουργικά πιάτα.
 
Δρυάδων Γεύσεις ( Άγιος Λαυρέντιος, 2428096110 ) Το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Δρυάδες» αξίζει από μόνο του μια επίσκεψη. Μπουμπάρι, μοσχαράκι με κάστανα και καραμελώμενο κότσι είναι μερικά από τα καλύτερα πιάτα του.

Φωλιά ( Άγιος Λαυρέντιος, 2428096241 ) Απλό ταβερνάκι με ειδίκευση στη σχάρα. Η κυρία Ελένη φτιάχνει και ωραιότατο κόκορα κρασάτο και χοιρινό πρασοσέλινο.

Πώς να πάτε

Οδικώς από Αθήνα για Βόλο θα διανύσετε 320 χλμ. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο από Βόλο, θα φτάσετε στην Αγριά όπου υπάρχει ταμπέλα προς Δράκεια ( 18 χλμ. από Βόλο ). Για τον Άγιο Λαυρέντιο ( 21 χλμ. ) θα περάσετε την Αγριά και θα στρίψετε αριστερά στο ύψος των Κάτω Λεχωνίων, ενώ για Άγιο Γεώργιο Νηλείας και Πινακάτες ( 21 & 27 χλμ. ) θα στρίψετε αριστερά στα Άνω Λεχώνια. 

http://www.athinorama.gr/