8 Φεβ 2014

Το Γκραν Κάνιον σχηματίστηκε σε… δόσεις

Δημιουργήθηκε σε βάθος 60 εκατομμυρίων ετών μέσα από σύνθετες γεωλογικές διεργασίες
Το Γκραν Κάνιον σχηματίστηκε σε… δόσεις
Εξήντα εκ. έτη χρειάστηκαν για να δημιουργηθεί το εντυπωσιακό Γκραν Κάνιον



Αλμπουκέρκη 
Ανατρέπονται εκ νέου τα δεδομένα για την ηλικία του Γκραν Κάνιον. Όπως φαίνεται το διασημότερο φαράγγι στον κόσμο αποτελεί προϊόν σύνθετων γεωλογικών διεργασιών που διήρκεσαν περίπου 60 εκατομμύρια έτη. 
 

Οι μελέτες
Τα ευρήματα διαφόρων μελετών τα προηγούμενα χρόνια έδειχναν ότι το φαράγγι δημιουργήθηκε πριν από περίπου έξι εκατομμύρια έτη. Μια μελέτη που διεξήγαγαν πριν από περίπου ένα έτος ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας ανέτρεψαν τα δεδομένα αφού, σύμφωνα με τα ευρήματά της, το Γκραν Κάνιον υπήρχε πριν από 70 εκ. έτη και έτσι πιθανώς να κυκλοφορούσαν σε αυτό δεινόσαυροι.
Τώρα, μια νέα μελέτη έρχεται να σταθεί κάπου... στη μέση αφού αναφέρει ότι κάποια τμήματα του φαραγγιού έχουν πράγματι ηλικία δεκάδων εκ. ετών αλλά, ως σύνολο, η ηλικία του φαραγγιού, έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα, είναι αυτή που αναφέρουν οι αρχικές εκτιμήσεις, δηλαδή περί τα έξι εκ.έτη.  

Τα ποτάμια
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Γκραν Κάνιον είναι προϊόν βίαιων γεωλογικών διεργασιών με κρίσιμο ρόλο στον σχηματισμό τους να έχουν παίξει μικροί και μεγαλύτεροι ποταμοί που διέτρεχαν την περιοχή - με κυρίαρχο φυσικά τον ποταμό Κολοράντο. Τα ποτάμια από τη μια πλευρά συνέβαλαν στον σχηματισμό του φαραγγιού ενώ από την άλλη πλευρά παρέσυραν κάποια τμήματά του «σβήνοντας» έτσι δεδομένα που θα χρησίμευαν στη χρονολόγησή του.
Οπως δείχνουν τα υπάρχοντα δεδομένα, το Γκραν Κάνιον αποτελεί σύνθεση τεσσάρων ξεχωριστών φαραγγιών τα οποία ενοποιήθηκαν και «σμιλεύτηκαν» από τον ποταμό Κολοράντο καθώς αυτός κινούνταν προς τον Κόλπο της Καλιφόρνιας. 

Η νέα μέθοδος
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο ανάλυσης που ονομάζεται «θερμοχρονολόγηση». Με αυτή τη μέθοδο αποκαλύπτεται πότε καυτά πετρώματα από μεγάλα βάθη στο εσωτερικό της Γης αναδύθηκαν στην επιφάνεια και στη συνέχεια ψύχθηκαν παίρνοντας τη θέση πετρωμάτων που η όλη γεωλογική διεργασία οδήγησε σε διάβρωση. Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα πετρωμάτων από τον πυθμένα αλλά και από το χείλος του φαραγγιού σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του τα οποία θεωρούνται ως τέσσερα μεγάλα τμήματά του. 

Τα ευρήματα
Η ανάλυση έδειξε ότι κάποια από αυτά τα τμήματα του φαραγγιού είχαν αναδυθεί στην επιφάνεια όταν τα υπόλοιπα βρίσκονταν ακόμη βαθιά μέσα στη Γη. Ενα από αυτά τμήματα πράγματι έχει ηλικία παρόμοια με εκείνη που αναφέρει η προηγούμενη μελέτη, δηλαδή είναι 70 εκ. ετών. Ενα δεύτερο έχει ηλικία 10-12 εκ. έτη ενώ τα δύο τμήματα που δημιούργησαν αυτό που εμείς ονομάζουμε Γκραν Κάνιον ανήλθαν στην επιφάνεια πριν από 6 εκ. έτη. Το Γκραν Κάνιον έχει μήκος 446 χλμ. και το μέγιστο βάθος του ξεπερνάει τα 1.800 μέτρα. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience». 

 http://www.tovima.gr/