27 Ιαν 2014

Vegan “Κεφτεδάκια” με λαχανίδες

Vegan “Κεφτεδάκια” με λαχανίδες
Υπέροχο vegan snack και εξωτικό finger food!

Υλικά


    λαχανίδα - (σγουρό λάχανο) 1 μεσαίο μάτσο ή άλλα λαχανικά της αρεσκείας μας, όπως σπανάκι, καλαμπόκι, κουνουπίδι κ.α.
    αλεύρι - 3/4 φλιτζανιού από ρεβύθι
    ρυζάλευρο - 1/2 φλιτζάνι
    κορν φλάουρ - 1/2 φλιτζάνι
    σκόρδο - 4 μεσαίες σκελίδες
    τζίντζερ - φρέσκο, 1 εκ.
    μαγειρική σόδα - 1 μεγάλη πρέζα
    λάιμ - 1 κ.σ. χυμός (ή λεμόνι)
    πιπέρι καγιέν - 1 κ.σ.
    αλάτι -
    λάδι - για το τηγάνισμα
  
Για το μίγμα μπαχαρικών :
  
    μαραθόσπορος - 1 κ.γ.
    κανέλλα - Ένα ξυλάκι, 1 εκ.
    γαρύφαλλο - 2 ξερά

Εκτέλεση

Για το μίγμα μπαχαρικών:


Κάνουμε σκόνη τα παραπάνω υλικά σε μύλο του καφέ ή σε μπλέντερ. Αν δεν μπορούμε να βρούμε τα υλικά μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με 1 ½ κ.γ. garam masala (ινδικό μίγμα μπαχαρικών)

Ετοιμάζουμε πρώτα τις λαχανίδες. Χωρίζουμε τα φύλλα από τα κοτσάνια και κόβουμε τα φύλλα σε μικρά κομματάκια. Πλένουμε τις λαχανίδες σε κρύο τρεχούμενο νερό. Βεβαιωνόμαστε ότι δεν υπάρχουν ίχνη από λάσπη ή χώμα. Τις στεγνώνουμε με πετσέτα. Πρέπει να είναι εντελώς στεγνές πριν τις βουτήξουμε στο κουρκούτι.

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι: το αλεύρι από ρεβίθι, το ρυζάλευρο, το Corn flour, τα μπαχαρικά σε σκόνη, το τζίντζερ και το σκόρδο λιωμένα και το πιπέρι καγιέν.

Προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα και το χυμό λάιμ.

Προσθέτουμε νερό για να κάνουμε το κουρκούτι μας λείο.

Τώρα προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Το κουρκούτι δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ αραιό ούτε πολύ παχύρρευστο, δηλαδή αν βουτήξουμε μέσα μία λαχανίδα το κουρκούτι πρέπει να κολλάει στο φύλλο, αλλά δεν πρέπει να έχει πολλά εξογκώματα. Η σωστή σύνθεση θα κάνει τα κεφτεδάκια μας πολύ τραγανά.

Βάζουμε λίγες λίγες τις λαχανίδες στο κουρκούτι και μετά αμέσως στο καυτό λάδι.

Πώς θα ξέρουμε ότι το λάδι έχει τη σωστή θερμοκρασία; Βάζουμε ένα μικρό κομμάτι από τις λαχανίδες ή το κουρκούτι στο καυτό λάδι (180 βαθμούς C) και αν τσιτσιρίζει και ανεβαίνει προς τα πάνω, τότε το λάδι μας είναι έτοιμο.

Τηγανίζουμε και από τις δύο μεριές μέχρι τα κεφτεδάκια μας να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Ένα τρικ για να καταλάβουμε πότε είναι έτοιμα τα κεφτεδάκια είναι να παρατηρήσουμε πότε οι φυσαλίδες που δημιουργούνται από το τηγάνισμα αρχίζουν να ελαττώνονται πολύ, τότε μπορούμε να τα βγάλουμε.

Τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το πολύ λάδι.

Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με chaat masala (ινδικό μίγμα μπαχαρικών) και σερβίρουμε ζεστά με κέτσαπ, ντιπ γιαουρτιού ή τσάτνεϊ μέντας.