30 Δεκ 2013

To «αλέκιαστο» μπλουζάκι είναι εδώ

Αποτελείται από πολυεστέρα εμποτισμένο σε ειδικό κοκτέιλ χημικών ουσιών και «διώχνει» ό,τι πέσει επάνω του
To «αλέκιαστο» μπλουζάκι είναι εδώ
Υφασμάτινη «πανοπλία» κατά των λεκέδων αποτελεί το Silic που επινόησε φοιτητής από το Σαν Φρανσίσκο, στις ΗΠΑ


 
Για τους αδέξιους, που τείνουν να δηλώνουν τι έχουν μόλις πιει ή φάει μέσω των... λεκέδων που συγκεντρώνουν στα ρούχα τους, έρχεται το «αλέκιαστο» μπλουζάκι. Πρόκειται για ένα Τ-shirt που επινόησε ο φοιτητής Αμίρ Πατέλ, από το Σαν Φρανσίσκο, το οποίο (ευτυχώς για πολλούς) αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στον Μάιο του 2014.

Το παντοτινά αστραφτερό μπλουζάκι Silic, όπως ονομάζεται, αποτελείται από πολυεστέρα «βαπτισμένο» σε έναν ειδικό συνδυασμό χημικών ουσιών, με αποτέλεσμα να είναι αδιάβροχο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι πιο επίμονοι λεκέδες από κέτσαπ, κόκκινο κρασί, μελάνι κτλ. θα αποτελούν πλέον παρελθόν.

Ασπρη μπλούζα ξέξασπρη…
Το μυστικό, σύμφωνα με τον νεαρό δημιουργό της λευκής μπλούζας, κρύβεται στη νανοτεχνολογία και στα δισεκατομμύρια σωματίδια πυριτίου τα οποία «ντύνουν» τις ίνες του υφάσματος.

Ετσι μόλις κάποιο υγρό έρθει σε επαφή με το «θωρακισμένο» ύφασμα δεν εισέρχεται στις ίνες αλλά, αντίθετα, σχηματίζει σφαιρίδια στην επιφάνειά του τα οποία απλά κυλούν και απομακρύνονται από αυτό.

Επειδή όμως όλα χρειάζονται τη φροντίδα τους, έτσι και το «θαυματουργό» μπλουζάκι, σύμφωνα με τον Πατέλ, απαιτεί κάποια βήματα προκειμένου να διατηρήσει τις αδιάβροχες ιδιότητές του.

Για παράδειγμα, το Silic δεν θα πρέπει να πλένεται με μαλακτικό ή λευκαντικό στο πλυντήριο. Ακόμη, το «ακατάδεχτο» μπλουζάκι δεν ανέχεται το σίδερο ή το στεγνό καθάρισμα.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ευρηματικός φοιτητής, προκειμένου το Τ-shirt να παραμένει υδροφοβικό θα πρέπει να μπαίνει στο στεγνωτήριο σε χαμηλή θερμοκρασία, τουλάχιστον μία φορά ανά τρεις πλύσεις.  

Πέραν της ειδικής «κούρας» αδιαβροχοποίησής του, ωστόσο, το μπλουζάκι κατά τον επινοητή του δεν διαφέρει ως προς την αίσθηση που προσφέρει στο σώμα του κατόχου από τα απλά Τ-shirts που μπορεί κανείς να βρει στο εμπόριο.

Πώς γεννήθηκε το αδιάβροχο Τ-shirt
Αρχικά ο Πατέλ δημιούργησε ένα πρότυπο ψεκάζοντας το ειδικό «κοκτέιλ» χημικών επάνω σε ένα μπλουζάκι. Σύντομα συνειδητοποίησε ότι η αδιάβροχη δράση των χημικών διαρκούσε μόλις για μία πλύση. Στην πορεία, λοιπόν, άρχισε να αναζητεί τρόπο για την ενσωμάτωση της εν λόγω τεχνολογίας στις ίνες του υφάσματος ούτως ώστε η δράση του να έχει διάρκεια.

«Τα μόρια των υγρών υλικών δεν μπορούν να φτάσουν στο ύφασμα χάρη σε μια ειδική επίστρωση αέρα που δημιουργείται ανάμεσα στο υγρό και στις ίνες του υφάσματος»
εξηγεί ο ίδιος. «Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή το ύφασμα φέρει μια επίστρωση από δισεκατομμύρια σωματίδια πυριτίου. Υδατοδιαλυτά υγρά, λοιπόν, δημιουργούν στην επιφάνειά του μικρά σφαιρίδια τα οποία κυλούν και απλά πέφτουν από το μπλουζάκι. Κάτι τέτοιο χαρίζει σε αυτό προστασία από πιθανά... ατυχήματα» καταλήγει ο Πατέλ.

Η φοβερή επινόηση για τους επιρρεπείς στους λεκέδες βρίσκεται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου (crowdfunding) μέσω της ιστοσελίδας Kickstarter.  Η διαδικτυακή καμπάνια λήγει στις 26 Ιανουαρίου και ήδη το Silic έχει ξεπεράσει τον στόχο των 20.000 δολαρίων (δηλαδή, περίπου 14.500 ευρώ), ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στον ερχόμενο Μάιο στην τιμή των 36 ευρώ.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 18 Δεκεμβρίου 2013

http://www.tovima.gr