24 Δεκ 2013

Έξι τροφές που προκαλούν πονοκέφαλο

Μήπως να αφήσεις τα παυσίπονα στο ντουλάπι και απλά να κλείσεις το στόμα σου;
Μπορεί το άγχος, το στρες, η έλλειψη καθαρού αέρα και τα δυο-τρια ποτηράκια παραπάνω αλκοόλ να προκαλούν ημικρανίες, αλλά το ήξερες ότι και ένα κομμάτι blue cheese, μία σοκολάτα ή λίγο παγωτό μπορεί να βάζουν και αυτά το χεράκι τους;

ΤΥΡΙ (ειδικά το Blue Cheese, το Cheddar, το Brie και το Stilton)

  Τυρί περιέχει υψηλά επίπεδα τυραμίνης - μια ουσία που σχηματίζεται από τη διάσπαση των πρωτεϊνών. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος ωρίμανσης, τόσο περισσότερο τυραμίνη περιέχει το τυρί. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η τυραμίνη μπορεί να προκαλέσει στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου την απελευθέρωσει της χημικής νορεπινεφρίνης, η οποία προκαλεί μια χημική ανισορροπία και πονοκεφάλους.

ΠΑΓΩΤΟ

  Όταν πίνεις κάτι πολύ κρύο ή τρως κάτι που είναι πολύ παγωμένο δεν έχεις αισθανθεί το μυαλό σου να παγώνει; Το ξέρεις ότι αυτό είναι και η αρχή ενός ωραιότατου πονοκεφάλου; Μάθε το λοιπόν. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες στο Cleveland Clinic, περισσότερο από το 90% των πασχόντων από ημικρανία πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα κρύα φαγητά και ποτά.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΙ

  Τα φυστικία, το φυστικοβούτυρο, το σουσάμι και οι κολοκυθόσποροι ευθύνονται φουλ για τους πονοκεφάλους και τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν είναι και αλατισμένα. Οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμα το γιατί, αλλά πολλοί άνθρωποι είναι "υπερευαίσθητοι" σε αυτά. Οπότε πρόσεχε. Σε απειλούν.

ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ

  Τα hot-dogs, το πεπερόνι, το μπέικον και το σαλάμι, όλα αυτά τα αλλαντικά και toppings της πίτσας είναι γνωστό πως περιέχουν νιτικά άλατα, που θεωρούνται αιτία για πονοκεφάλους. Επίσης παχαίνουν. Να τα λέμε αυτά.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

  Κι όμως είναι αλήθεια. Αν θέλεις να κατηγορήσεις κάποιον γι αυτό το κακό μπορείς να κατηγορήσεις τη φαινυλαιθυλαμίνη, που τρελαίνει το κεφάλι.

ΚΙΝΕΖΙΚΟ

  Κάποια έτοιμα γεύματα, το πρόχειρο φαγητό και το κινέζικο σε πακέτο περιέχουν όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG), ένα χημικό τροφίμων που δουλειά του είναι να ενισχύει τη γεύση. Βρέθηκε σε επεξεργασμένα κρέατα, κινέζικο φαγητό και σε γεύματα που ετοιμάζονται στα μικροκύμματα.

http://cosmo.gr