25 Δεκ 2013

Πώς να αποφύγεις τη μελαγχολία και να νιώθεις τέλεια στις γιορτές!

 
Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη εξηγεί γιατί μελαγχολούμε την περιόδο των γιορτών και δίνει πρακτικές λύσεις για να το αποφύγουμε

  Γιορτές. Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς αυτή τη λέξη; Φωτάκια; Ψώνια; Βόλτες; Ξεγνοιασιά; Χαρά; Χριστουγεννιάτικο δέντρο; Ή μήπως:… Έξοδα; Καβγάδες; Μοναξιά; Πολυκοσμία; Κίνηση; Άγχος; Μελαγχολία;…

Συνήθως, μετά τις γιορτές, στο γραφείο μου έχει πολύ κίνηση. Έχω λοιπόν παρατηρήσει ότι οι γιορτές αποτελούν την αφορμή να έρθουν κοντά οι οικογένειας και έτσι να θυμηθούν τις διαφορές τους. Ξεσπούν πολλές συγκρούσεις (εσωτερικές και εξωτερικές, άμεσες και έμμεσες) οι οποίες προκαλούν προβληματισμούς και στεναχώριες.

Άλλη εξήγηση που έχω δώσει, είναι οι υψηλές προσδοκίες που έχουμε για τη συγκεκριμένη περίοδο. Έχοντας παρακολουθήσει δεκάδες Αμερικάνικες ταινίες να δείχνουν το τζάκι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα δώρα, το οικογενειακό κλίμα σε ένα γεμάτο σπίτι με ανθρώπους και αγάπη, προσδοκούμε ότι αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβεί και σε εμάς.

Η τρίτη εξήγηση είναι ο απολογισμός. Είναι το τέλος της χρονιάς και σκεφτόμαστε τι πετύχαμε τον χρόνο που πέρασε, τι είχε θετική έκβαση και τι όχι. Έτσι, φορτιζόμαστε με άγχος, καθώς ο απολογισμός μετατρέπεται σε αυτοκριτική.



Η τέταρτη εξήγησή μου είναι ότι οι νοικοκυρές έχουν πολύ (πολύ όμως) άγχος για τα διαδικαστικά: γιορτινό τραπέζι, φαγητά, μαγειρική, δώρα, εμφάνιση (ρούχα, μαλλιά, παπούτσια κλπ) που τελικά εξουθενώνονται και δεν χαίρονται την ουσία των γιορτών.

Η πέμπτη εξήγησή μου είναι ότι στις γιορτές αυξάνονται, περιέργως, πολύ τα «πρέπει». Πρέπει να επισκεφτείς τον τάδε για να μην παρεξηγηθεί, πρέπει να καλέσεις τον δείνα γιατί… δεν είναι σωστό, πρέπει να πας δώρο στον τάδε γιατί σου πήρε πέρυσι, δεν πρέπει να φύγεις παρόλο που δεν περνάς καλά γιατί θα προσβάλλεις τους οικοδεσπότες, πρέπει να βρεθείς με όλο το σόι που δεν έχεις κάτι να πεις κοκ. 




Πώς να αποφύγεις τη μελαγχολία των γιορτών

1. Σκέψου και αποφάσισε πώς θέλεις να περάσεις τις γιορτές
Είναι πολύ πολύ σημαντικό να αποφασίσεις τι περιμένεις από αυτές τις γιορτές. Θέλεις να βγεις και να ξενυχτίσεις; θέλεις ήρεμη οικογενειακή ατμόσφαιρα; Θέλεις λίγο απ’ όλα; Αποφάσισε πρώτη εσύ για να η βρεθείς τελικά να κάνεις πράγματα που δεν σε αντιπροσωπεύουν

2. Βάλε όρια
Ο καθένας θέλει να σε πείσει να κάνεις τα δικά του χατίρια. Βάλε όρια στους γύρω σου, είτε είναι οι γονείς είτε είναι οι φίλοι σου. η ουσία των γιορτών είναι να περάσεις όμορφα κάνοντας , ό,τι έχεις εσύ ανάγκη. Ξεκαθάρισε λοιπόν τη θέση σου και μην σκέφτεσαι πώς θα νιώσει ο άλλος. Δεν γίνεται να τους ικανοποιείς όλους.

3. Εστίασε στην ουσία των γιορτών
Μην χάνεις πολύτιμο χρόνο ξεκούρασης και καλοπέρασης στον καλλωπισμό. Δεν πρόλαβες να φτιάξεις τα νύχια σου; Δεν πειράζει. Και πάλι όμορφη είσαι. Πίστεψέ με δεν ενδιαφέρει αυτό τους ανθρώπους που σε αγαπούν.. Αντιμετώπισε τις γιορτές ήρεμα και ψύχραιμα.

4. Προτίμησε γρήγορες και εύκολες συνταγές
Μην ψάχνεις την πιο πολύπλοκη συνταγή για να εντυπωσιάσεις. Ακόμη και ένα κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες μπορεί να βγει πεντανόστιμο και να μείνει σε όλους αξέχαστο.



5. Κράτησε τα θετικά των ανθρώπων γύρω σου

Όλοι έχουμε προτερήματα και ελαττώματα. Μάλιστα, ο καθένας τα κρίνει υποκειμενικά. Μην εστιάσεις στο τι κάνει για παράδειγμα η μητέρα σου που σε εκνευρίζει. Εστίασε στα θετικά της. στο τι μπορείς να πάρεις από εκείνη. Στο τι έχει να σου δώσει και όχι στο τι σου στερεί.

6. Μην καταπιέζεσαι - πες «όχι»
Είπαμε… δεν μπορείς να ικανοποιείς τους πάντες γύρω σου. Εξάλλου για να μπορείς να δώσεις σε εκείνους που αγαπάς χρειάζεται να μπορείς πρώτα να δώσεις στον εαυτό σου. Δεν θα απογοητευτεί κανείς όσο νομίζεις αν φύγεις λίγο νωρίτερα από κάπου ή αν δεν μιλήσεις με όλους στο γιορτινό τραπέζι.

7. Το δώρο δεν μετράει από την οικονομική του αξία

Ένα δώρο δεν αξιολογείται από το πόσο κοστίζει. Μην αγχώνεσαι αν δεν έχεις μεγάλο budjet δώρα. Το δώρο αξίζει επειδή ο άλλος μπήκε στη διαδικασία να σε σκεφτεί και θέλησε κάτι να σου προσφέρει.

Για μένα, οι γιορτές είναι η αφορμή να περάσω περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα πρόσωπα (και μόνο με αυτά), να τους δείξω την αγάπη μου, να χαλαρώσω, να σκεφτώ θετικά το μέλλον και να μπω στην διαδικασία να σκεφτώ όποιον έχει ανάγκη την βοήθειά μου.

Έχουν περάσει και Χριστούγεννα που μελαγχολούσα, όμως επηρεαζόμουν από τους λάθος λόγους. Πλέον έχω πάρει την απόφαση να μην αφήσω κανέναν και τίποτα να μου χαλάσει αυτές τις μαγικές ημέρες.

Δοκίμασε τα παραπάνω και ίσως αυτά να είναι τα καλύτερα Χριστούγεννα της ζωής σου… Και αν όχι, δεν πειράζει… Όλα στο πρόγραμμα είναι…

Να είσαι καλά!
Σ. 



http://www.missbloom.gr/