30 Νοε 2013

Οι καλύτερες πόλεις στον κόσμο για shopping


Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και η διάθεση για αγορές μεγαλώνει, το CNN ερεύνησε σε ποιες πόλεις του κόσμου ο πελάτης μένει περισσότερο ευχαριστημένος και… χαίρεται να ξοδεύει. Οι παράμετροι που αξιολογήθηκαν ήταν η ευκολία μετακίνησης, το value for money, η ποικιλία επιλογών, και η γενικότερη εμπειρία.
Η έρευνα κατέγραψε πού βρίσκονται τα καλύτερα καταστήματα, αλλά και οι καλύτερες ευκαιρίες. Πού βρίσκονται τα μεγαλύτερα mall, αλλά και οι πιο παραδοσιακές αγορές. Πού θα βρείτε είδη πολυτελείας σε λογικές τιμές και πού θα ράψετε bespoke ρούχα χωρίς να δώσετε μια περιουσία.
Η κατάταξη και τα στοιχεία του CNN βασίστηκαν σε επιτόπιο ρεπορτάζ και στην έρευνα αγοράς Globe Shopper City Index.

new york
1. Νέα Υόρκη
Σε ποια άλλη πόλη μπορεί κανείς να περπατά στην αγορά και να διασταυρώνεται με διάσημους του Χόλιγουντ; Πού αλλού θα βρει τόση ποικιλία στο στυλ και στο πώς αυτό ερμηνεύεται; Για τους «ψαγμένους» του shopping προτείνεται το Rare Vintage (24 West 57th St.) ένα showroom με ρούχα που καλύπτει κάθε εποχή και κάθε κίνημα μόδας των τελευταίων 100 ετών, με κομμάτια από όλους τους διάσημους μόδιστρους και οίκους.
Η Νέα Υόρκη είναι, επίσης, διάσημη για τις ουρές και το πατείς-με-πατώ-σε σε στην έναρξη των εκπτώσεων (λεπτομέρειες για το πότε και πού συμβαίνουν, στο New York Magazine). Για αντίκες και χειροποίητα σουβενίρ στην αγορά του Μπρούκλιν κάθε σαββατοκύριακο (Brooklyn Flea, Lafayette Ave.).

tokyo shopping
2. Τόκιο
Αν και είναι από τις ακριβότερες πόλεις στον κόσμο στο real estate, η αγορά του είναι απροσδόκητα οικονομική – τέταρτη φθηνότερη στην Ασία σύμφωνα με το Globe Shopper City Index.
Εδώ όλα γυρίζουν γύρω από τα department stores και το μεγαλύτερο όλων είναι το Isetan στην περιοχή Shinjuku· εκτείνεται σε οκτώ κτίρια που καταλαμβάνουν δύο οικοδομικά τετράγωνα. Αν και το προσωπικό του είναι πολύγλωσσο, διαθέτει και υπηρεσία διερμηνείας για όσους δεν μιλούν παρά μόνο κινέζικα ή κορεάτικα. Μπορεί κανείς να κλείσει τον προσωπικό του σύμβουλο αγορών για όσο χρόνο είναι στο κατάστημα. Εκπληκτικό το food court του.

london shopping
3. Λονδίνο
Λένε ότι οι τιμές στο Λονδίνο μπορούν να σε κάνουν να μην θέλεις τη ζωή σου. Και συνήθως μιλούν μόλις για το κόμιστρο του ταξί μέχρι την αγορά. Αλλά η πόλη φιγουράρει πρώτη στην Ευρώπη στο Globe Shopper Index και είναι η επιλογή της επιθεώρησης μόδας Tobe Report ως κορυφαίος προορισμός στον κόσμο.
Εδώ βρίσκει κανείς τα περισσότερα καταστήματα των διεθνών οίκων. Και η πλειοψηφία αυτών είναι συγκεντρωμένη στο Liberty, το department store όπου βρίσκει κανείς από ρούχα γνωστών σχεδιαστών μέχρι είδη σπιτιού και αξεσουάρ κουζίνας.
Για ακόμα περισσότερο shopping: Dover Street Market (17-17 Dover St.)

kuala lumpur shopping
4. Κουάλα Λουμπούρ
Ανεβαίνει ταχύτατα στην κλίμακα των hot προορισμών για ψώνια, όχι μόνο επειδή εδώ βρίσκονται τρία από τα δέκα μεγαλύτερα mall του κόσμου, αλλά και επειδή συνδυάζει υψηλή ποιότητα, λογικές τιμές και πραγματικές εκπτώσεις που μπορεί να διαρκούν μήνες. Το φετινό year end sale έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει έως την 1η Ιανουαρίου.
Ψωνίστε στο Utama, το mall με τα 650 καταστήματα, τον μεγαλύτερο τοίχο αναρρίχησης στην Ασία, το τεράστιο roof garden με τα 500 είδη εξωτικών φυτών και το τροπικό δάσος εσωτερικού χώρου. Αγοράστε ρούχα του τοπικού σχεδιαστή Peter Hoe (145 Jaan Tun HS Lee) και από το Quirky Brown Cow (Jalan Telawi 2).

paris shopping
5. Παρίσι
Λένε ότι τα καλύτερα μαγαζιά στο Παρίσι δεν πουλάνε ρούχα, πουλάνε στυλ. Ένα από αυτά είναι το Merci -στη Βoulevard Beaumarchais- όπου μπορεί κανείς να βρει εντελώς άχρηστα αλλά άκρως επιθυμητά αντικείμενα όπως art deco διακόπτες από βακελίτη ενώ στην Colette -rue St.-Honoré- βρίσκετε οικονομικά αντικείμενα γνωστών σχεδιαστών. Και μετά, είναι τα τρία μεγάλα department stores. Το Le Bon Marché, από το 1850, διάσημο για το φαγητό του. Το Printemps έχει το μεγαλύτερο τμήμα προϊόντων ομορφιάς στον κόσμο. Στην επταώροφη Galeries Lafayette κάθε Παρασκευή στις τρεις πραγματοποιείται μια επίδειξη μόδας με ελεύθερη είσοδο. 

hong kong shopping
6. Χονγκ Κονγκ
Οι πωλητές εδώ γίνονται σκιά σας – με την καλή έννοια. Αν δεν ξέρετε πού πάτε, θα σας ακολουθήσουν μέχρι να το βρείτε. Αν δεν ξέρετε τι θέλετε, θα σας πουν εκείνοι.
Σύμφωνα με την έρευνα Global Shopper City Index, το 76% των τουριστών στην πόλη δήλωσαν εξαιρετικά ικανοποιημένοι από το value for money των αγορών τους. Στην ίδια έρευνα το Χονγκ Κονγκ είναι η ασιατική πόλη με το καλύτερο shopping. Τα μικρά ραφτάδικα κάνουν καταπληκτική δουλειά ράβοντας bespoke κομμάτια μόνο για σας.

buenos aires shopping
7. Μπουένος Άιρες
 

vienna shopping
8. Βιέννη
Εδώ τα μαγαζιά κλείνουν νωρίς, αλλά όσο είναι ανοιχτά αποζημιώνουν τον πελάτη καθώς βρίσκει από τις καλύτερες τιμές στα είδη πολυτελείας. Στην ιστορική Naschmarkt ο επισκέπτης δεν ξέρει ποιο από τα 120 εστιατόρια να πρωτοδιαλέξει ώστε να απολαύσει τις τοπικές σπεσιαλιτέ kaiserschmarrn (αυστριακά pancakes) και palatschinke (κρέπες).
Τα Χριστούγεννα στην πόλη είναι μαγευτικά. Μπορεί κανείς να θαυμάσει τα χειροποίητα στολίδια πίνοντας glühwein (ζεστό αρωματικό κρασί) στις υπαίθριες αγορές. Ονομαστή εκείνη του Δημαρχείου, λειτουργεί έως τις 24 Δεκεμβρίου.

dubai mall
9. Ντουμπάι
Εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο mall του κόσμου, το Dubai Mall που έχει δικό του πάρκο διασκέδασης, καταρράκτη, συντριβάνια, παγοδρόμιο ολυμπιακών διαστάσεων, ενυδρείο, παραδοσιακό παζάρι, ακόμα και department stores – όπως το Bloomingdale’s και τη  Galeries Lafayette μέσα στις εγκαταστάσεις του.
Παρόμοιας λαμπρότητας είναι και το Mall of the Emirates, όπου βρίσκει κανείς το πρώτο στεγασμένο ski resort στη Μέση Ανατολή.
Από τις 2 Ιανουαρίου μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2014 στο Dubai Shopping Festival θα βρείτε εκπτώσεις έως και 70% σε ηλεκτρονικά, ρούχα και άλλα καταναλωτικά είδη.

Capas Seseña
10. Μαδρίτη
Σύμφωνα με το Globe Shopper, εδώ βρίσκει κανείς τις καλύτερες τιμές σε είδη πολυτελείας. Αλλά για κάτι πραγματικά ξεχωριστό οι γνώστες πηγαίνουν στο Capas Seseña. Από το 1901 φτιάχνει και πωλεί μάλλινες και βαμβακερές κάπες για άντρες και γυναίκες και η πελατεία του περιλαμβάνει τον Πιρς Μπρόσναν, τη Χίλαρι Κλίντον και τον Πάμπλο Πικάσο· μάλιστα αυτός φορούσε μία στο τελευταίο του μεγάλο ταξίδι…
Ο παράδεισος του σουβενίρ βρίσκεται στην Casa de Diego (Puerta del Sol 12). Μαντίλια, βεντάλιες, ομπρέλες, ακόμα και καστανιέτες. 

milan shopping
11. Μιλάνο
Σχεδόν όλοι περνούν από το Salvagente  (σημαίνει ναυαγοσώστης) επειδή σώζει κυριολεκτικά όσους θέλουν να πάρουν ρούχα με γνήσια μιλανέζικη σφραγίδα με έκπτωση έως και 60%. Φυσικά, έχουν πρώτα περάσει από το «Χρυσό Τετράγωνο», τους δρόμους γύρω από τη Via Montenapoleone, για πολλούς το παγκόσμιο κέντρο της μόδας, για window shopping και συναντήσεις με διάσημους. 

seoul shopping
12. Σεούλ
Οι Νοτιοκορεάτες είναι σε τέτοιο βαθμό εθισμένοι στο shopping που το 2011 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα οι περισσότερες συναλλαγές με πιστωτική κάρτα ανά άτομο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Τα εισαγόμενα brands είναι λίγο «τσιμπημένα», αλλά τα ρούχα των τοπικών μπουτίκ είναι προσιτά και σικ. Τεράστια department stores -όπως το Lotte-, mall που μένουν ανοιχτά όλη νύχτα -όπως το Doota- και το πρώτο duty free Louis Vuitton κατάστημα στο αεροδρόμιο. Περάστε από το «Μοναστηράκι» της πόλης, το Seoul Folk Flea Market και ψωνίστε παραδοσιακά στην αγορά Gyeongdong.

Πηγή: www.fortunegreece.com

http://www.boro.gr/