30 Νοε 2013

Πανάρχαια η «Μαύρη Καλλονή» του Αρη

Το πέτρωμα που έφτασε στη Γη έχει ηλικία 4,4 δισ. ετών και «κουβαλά» σημαντικά γεωλογικά στοιχεία
Πανάρχαια η «Μαύρη Καλλονή» του Αρη
Η Μαύρη Καλλονή φαίνεται ότι δημιουργήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τον πλανήτη της... τον Αρη



Φλόριδα 
Ένα γυαλιστερό μαύρο πέτρωμα κίνησε το ενδιαφέρον Βεδουίνων στη Σαχάρα πριν από δύο χρόνια οι οποίοι το συνέλεξαν και το παρέδωσαν για μελέτη. Στο πέτρωμα δόθηκε η κωδική ονομασία NWA 7533 αλλά έγινε γνωστό με το προσωνύμιο «Μαύρη Καλλονή». Οι πρώτες μελέτες πιστοποίησαν ότι πρόκειται για έναν μετεωρίτη που έφτασε στη Γη από τον Αρη. Η ηλικία της Μαύρης Καλλονής είχε υπολογισθεί στα δύο δισ. έτη αλλά μια νέα μελέτη της από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριδας αναφέρει ότι η ηλικία του πετρώματος είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το πέτρωμα έχει ηλικία 4,4 δισ. ετών. Αυτό σημαίνει ότι είναι το αρχαιότερο αντικείμενο που έχει φτάσει στη Γη από τον Αρη αλλά και ότι δημιουργήθηκε όταν ο Κόκκινος Πλανήτης ήταν ακόμη βρέφος.

Τα οφέλη
Αν η νέα χρονολόγηση είναι ορθή τότε η μαύρη Καλλονή δημιουργήθηκε μόλις 100 έτη μετά τον σχηματισμό του Αρη. Η εκτίμηση της ηλικίας του πετρώματος έγινε με την τεχνική της χρονολόγησης των κρυστάλλων ζιρκονίου στο εσωτερικό του. Αν τα πράγματα είναι έτσι, οι επιστήμονες θα έχουν στα χέρια τους έναν πραγματικό θησαυρό αφού είναι πιθανό να εντοπίσουν άγνωστα δεδομένα για τη γεωλογική ιστορία του Αρη.
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 100 πετρώματα που έχουν ταξιδέψει στον πλανήτη μας από τον Αρη αλλά η ηλικία των αρχαιότερων εξ αυτών δεν ξεπερνά τα 600 εκ. έτη. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature». 

http://www.tovima.gr/