30 Νοε 2013

Το «αντίστροφο» σουπερνόβα

Η έκρηξη δημιούργησε ωστικό κύμα που κινήθηκε προς το εσωτερικό του άστρου
Το «αντίστροφο» σουπερνόβα
Μετά την έκρηξη στο σουπερνόβα SN 1572 μέρος της ύλης επέστρεψε με ταχύτητα 1000 Mach κάνοντάς το να φωτοβολεί στο Σύμπαν



Μασαχουσέτη 
Πρόσφατα οι επιστήμονες εντόπισαν ένα παράξενο όσο και εντυπωσιακό φαινόμενο για το οποίο δεν έχουν βρει ακόμη απαντήσεις. Κοσμικά σώματα όπως μελανές οπές και άστρα για διαφόρους λόγους εκτοξεύουν στο Διάστημα ύλη με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μέρος της ύλης αντί να κινηθεί προς τα έξω κινείται προς το εσωτερικό αυτών των σωμάτων και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα. Μια τέτοια περίπτωση είναι το σουπερνόβα SN 1572. Η έκρηξη δημιούργησε ένα αντίστροφο ωστικό κύμα με την ύλη να επιστρέφει μέσα στο… κουφάρι του άστρου με ταχύτητα χίλιες φορές μεγαλύτερη από εκείνη του ήχου. 

Αιώνια λάμψη
Το SN 1572 είναι επίσης γνωστό ως Β Κασσιόπη αλλά και «Tycho's Supernova» από το όνομα του Τύχο Μπράχε, του κορυφαίου δανού αστρονόμου του 16ου αιώνα. Η λάμψη του σουπερνόβα ήταν πολύ έντονη και έγινε ορατή στη Γη και με γυμνό μάτι στις αρχές του 1572. Πολλοί ειδικοί της εποχής είδαν και παρατήρησαν τη λάμψη αλλά ήταν ο Μπράχε εκείνος που αναγνώρισε πρώτος την ταυτότητά της και προχώρησε σε σχετική δημοσίευση.
Τη μελέτη του φαινομένου στο SN 1572 έκανε ομάδα επιστημόνων του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard Smithsonian. Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, η επιστροφή της ύλης μετά την έκρηξη στο αστρικό απομεινάρι το έκανε να εκπέμπει έντονη ακτινοβολία ακτίνων Χ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το «αντίστροφο» ωστικό κύμα στις εκρήξεις σουπερνόβα δεν είναι σπάνιο αλλά σύνηθες φαινόμενο.
«Δεν θα μπορούσαμε να μελετήσουμε αρχαία σουπερνόβα χωρίς την ύπαρξη αντίστροφων ωστικών κυμάτων που τα φωτίζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα» αναφέρει ο Χιρόγια Γιαμαγκούτσι, του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard Smithsonian, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal».

http://www.tovima.gr