18 Οκτ 2012

Καλοριφέρ με στυλ

 

Τα καλοριφέρ είναι απαραίτητα για το σπίτι, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα όμορφα, έτσι δεν είναι; Ευτυχώς, παράλληλα με την ανάπτυξη στον τομέα της διακόσμησης της οικίας αναβαθμίστηκαν και τα σχέδια των συστημάτων θέρμανσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρoυν οι ειδικοί στο NDC, «οι νέες μέθοδοι θερμομόνωσης είναι πολύ αποτελεσματικές, κάτι που συνεπάγεται πως δεν είναι απαραίτητο να τοποθετούμε τα καλοριφέρ κάτω απ’ τα παράθυρα. Τώρα, μπορούμε να παίξουμε με το design των καλοριφέρ, που από μόνο του μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διακόσμηση, χάρη στο ξεχωριστό του look». Οι ίδιοι προσθέτουν πως «ορισμένα καλοριφέρ αμέσως θα αποσπάσουν την προσοχή μας. Δεν χρειάζεται να σκεφτούμε πού ή και πώς θα κρύψουμε επιμελώς το καλοριφέρ. Αντίθετα, θα μπορούσε να προσφέρει με την παρουσία του άλλο ένα σημαντικό και ενδιαφέρον, συγχρόνως, στοιχείο στη γενικότερη διακόσμηση ενός δωματίου». Σε μικρούς χώρους ταιριάζουν πολύ τα μακρόστενα καλοριφέρ. Τα τελευταία μοντέλα με τα επίπεδα πάνελ είναι εξαιρετικά λεπτά και συνάμα πολύ διακριτικά. Υπάρχει επίσης μεγάλη ποικιλία σε χρώματα, μέταλλα, σχέδια, ακόμη και καλοριφέρ που αναπαλαιώνονται. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά, ότι η επιλογή των κατάλληλων για την περίπτωσή σας συστημάτων θέρμανσης μπορεί να μην είναι τελικά τόσο εύκολη διαδικασία. Πέρα από τα αισθητικά κριτήρια, το καλοριφέρ επιτελεί έναν συγκεκριμένο σκοπό, επομένως, δεν είναι όλα κατάλληλα για όλους τους χώρους του σπιτιού. Υπάρχουν ιστοσελίδες στις οποίες μπορείτε να καταχωρίσετε τις διαστάσεις του δωματίου σας και να λάβετε δωρεάν απαντήσεις σχετικά με το ποια μοντέλα είναι τα καταλληλότερα. Όπως μας ενημερώνουν στο NCD, «δεν θα σας δώσουν όλες οι ιστοσελίδες τα ίδια αποτελέσματα. Πάνω κάτω, όμως, είναι τα ίδια κι έτσι θα πάρετε μια εικόνα για το τι περίπου χρειάζεστε όσον αφορά το μέγεθος και το στυλ του καλοριφέρ». Καλό θα ήταν επίσης να προσθέσετε τη δυναμικότητα και την απόδοση όλων των καλοριφέρ, για να ξέρετε κατά πόσον το κεντρικό σύστημα διαθέτει την ισχύ να στέλνει επαρκή θερμότητα σε όλα τα «σώματα».
 
Παραδοσιακά καλοριφέρ με ράβδους
Τα κλασικά καλοριφέρ έχουν συγκεκριμένο σχήμα. Παρόλα αυτά, οι ράβδοι τους μπορεί να είναι λεπτεπίλεπτες ή και το αντίθετο (ιδανικά για να τοποθετούνται κάτω απ’ το παράθυρο).
• Υπάρχουν διάφορα στυλ, ανάλογα με τη μόδα της εποχής στην οποία φτιάχτηκαν. Άλλα καλοριφέρ έχουν σκέτες, επίπεδες ράβδους, άλλα, όπως τα μοντέρνα, έρχονται με σύγχρονα φινιρίσματα, όπως από σκυρόδεμα ή ακόμα και ξύλο.
• Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε τελειώματα: Από παραδοσιακά μεταλλικά χρώματα μέχρι και πιο σύγχρονες φωτεινές αποχρώσεις.
• Όσο περισσότερες είναι οι ράβδοι τόσο μεγαλύτερη είναι η εστία θέρμανσης, επομένως η παροχή θερμότητας είναι μεγαλύτερη.
• Οι μοντέρνες ράβδοι είναι κατασκευασμένες συνήθως από ελαφρύ χάλυβα. Έτσι, έχουν πιο καλή απόδοση, ενώ είναι και ευκολότερη η μεταφορά και η εγκατάσταση των «σωμάτων», συγκριτικά με τα πρώτα καλοριφέρ στο είδος που φτιάχνονταν από χυτοσίδηρο.
• Σε περίπτωση που θα βάλετε καινούργιο καλοριφέρ, αλλά διαφορετικού μεγέθους, ενδέχεται να χρειάζεται μετακίνηση σωλήνων του κεντρικού συστήματος.


Καλοριφέρ με πάνελ
Όπως μας εξηγούν στο NDC, «ο όρος “πάνελ” μπορεί να είναι λίγο παραπλανητικός, αφού αφήνεται να νοηθεί ότι πρόκειται για κάτι το εντελώς επίπεδο, ενώ στην πραγματικότητα ένα τέτοιου είδους καλοριφέρ έρχεται σε ποικιλία σχεδίων». Οι ίδιοι προσθέτουν πως «τα πιο κοινά καλοριφέρ είναι φτιαγμένα από πάνελ (ένα ή και περισσότερα), τα οποία βρίσκονται συνήθως στο πίσω μέρος του «σώματος», ώστε να μεγαλώνει η επιφάνεια από όπου βγαίνει η θερμότητα και να έχουν, με αυτό τον τρόπο, καλύτερη απόδοση».
• Ένα απλό και σκέτο πάνελ μπορεί να φαντάζει υπέροχο διακοσμητικό κομμάτι, ειδικά σε λαμπερό ή ασυνήθιστο χρώμα.
• Ορισμένες εταιρείες σας δίνουν την ευχέρεια να παραγγείλετε το χρώμα της επιλογής σας για να ταιριάζει απόλυτα με το décor του δωματίου σας, όσο ιδιαίτερο κι αν είναι.
• Ολοένα και περισσότεροι σχεδιαστές συστημάτων θέρμανσης χρησιμοποιούν υφάσματα ή καλύμματα που κρύβουν τα καλοριφέρ, δημιουργώντας έτσι μοναδικές διακοσμητικές συνθέσεις με ενδιαφέροντα τελειώματα.
• Τα λεπτά και ψηλά πάνελ, ειδικά αν είναι πολλά μαζί, αποτελούν την ιδανική λύση για να ζεσταίνεται ο χώρος ακόμη και από τις γωνιές του δωματίου.



Το υλικό απ’ το οποίο είναι φτιαγμένο το καλοριφέρ παίζει ρόλο στην απόδοσή του• Τα «σώματα» από χυτοσίδηρο παραμένουν ζεστά για αρκετή ώρα αφότου σβήσουν, όμως χρειάζεται περισσότερος χρόνος μέχρι να θερμανθούν ή να πάρουν κάποιαν άλλη, χαμηλότερη θερμοκρασία ενόσω είναι αναμμένα.
• Τα καλοριφέρ από σίδηρο (είναι προτιμότερο το ανοξείδωτο ατσάλι, που δεν θα σκουριάσει) αποδίδει μεν πολύ καλά, όμως χάνει τη θερμότητά του πολύ γρήγορα.
• Το αλουμίνιο είναι πολύ ελαφρύ, ζεσταίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και αντίστροφα, γι’ αυτό θεωρείται εξαιρετική επιλογή. Όμως, κοστίζει ακριβά.
• Το υλικό στην επιφάνεια του καλοριφέρ επηρεάζει επίσης τη γενικότερη απόδοση της εστίας θέρμανσης. Οι επιφάνειες από χρώμιο ή αυτές που είναι περασμένες από λεπτό στρώμα ανοξείδωτου χάλυβα επιτρέπουν να εκπέμπεται 20% λιγότερη θερμότητα σε σύγκριση με αυτές που είναι περασμένες με ειδική μπογιά. Να σημειωθεί, όμως, ότι το χρώμα της μπογιάς δεν επηρεάζει καθόλου το αποτέλεσμα. Είτε είναι σε ψυχρό λευκό ή σε φούξια, η εκπομπή θερμότητας θα είναι η ίδια.


Διακοσμητικά καλοριφέρ
Τα πιο ευρηματικά, τελευταίας τεχνολογίας συστήματα θέρμανσης, επιτελούν δύο λειτουργίες ταυτόχρονα: Από τη μια ζεσταίνουν τον χώρο, και από την άλλη αποτελούν διακοσμητικά, καθαυτά κομμάτια. Υπολογίζουμε ότι τα διακοσμητικά καλοριφέρ θα έχουν αυξημένη ζήτηση στο μέλλον. Ορισμένα design είναι τόσο εντυπωσιακά, που δεν περνά απ’ το μυαλό σου ότι αυτό που βλέπεις είναι στην πραγματικότητα ένα καλοριφέρ.
• Όπως ακριβώς θα κάνατε αν θα διαλέγατε ένα πολύ εντυπωσιακό έπιπλο, βεβαιωθείτε ότι το διακοσμητικό καλοριφέρ ταιριάζει στον χώρο. Άλλωστε, γιατί να βάλετε ένα ιδιαίτερο στολίδι που θα το βαρεθείτε σε λίγα χρόνια;
• Τα διακοσμητικά καλοριφέρ θεωρούνται πρακτική λύση όταν το ζητούμενο είναι να τοποθετηθεί στο όμορφο δωμάτιο ένα κομμάτι που να ξεχωρίζει, το οποίο συγχρόνως θα ζεσταίνει τον χώρο.
• Τα ιδιόμορφα design που έχουν και μεγάλη, συνολικά, επιφάνεια παρέχουν υψηλά επίπεδα θερμότητας.

 
Καλοριφέρ - κρεμάστρα
Τα καλοριφέρ-κρεμάστρες στην κουζίνα ή τον χώρο του λουτρού εξυπηρετούν ταυτόχρονα δύο στόχους: Ζεσταίνουν το δωμάτιο, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να κρεμάτε εκεί τις πετσέτες για είναι ζεστές. Οι design κρεμάστρες αυτού του είδους δημιουργούν μια αίσθηση από χλιδή. Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να μοιάζουν
με τις τυπικές κρεμάστρες. Μπορείτε, εναλλακτικά, να πάρετε καλοριφέρ από ένα πάνελ, που θα έχει κενό σε κάποια σημεία ή και ράγες. Για τα μεγάλα δωμάτια συστήνονται τα αντίστοιχα μεγάλα πάνελ, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις μια τυπική καλοριφέρ-κρεμάστρα δεν θα ήταν τόσο ισχυρή, ώστε να ζεσταίνεται καλά το
δωμάτιο.
• Αν δεν θα βάλετε άλλη εστία θέρμανσης πέρα απ’ την κρεμάστρα-καλοριφέρ, κάντε τις μετρήσεις όπως σας εξηγήσαμε προηγουμένως ή ρωτήστε τους ειδικούς για να βεβαιωθείτε ότι η συγκεκριμένη της προτίμησής σας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του δωματίου.
• Αν το δωμάτιο είναι πολύ ευρύχωρο, βάλτε την κρεμάστρα-καλοριφέρ απλώς για να ζεσταίνει τις πετσέτες σας και μιαν άλλη που θα ζεσταίνει τον χώρο.
• Τοποθετήστε θερμοστατική βαλβίδα στα καλοριφέρ που βρίσκονται σε μικρά δωμάτια για να μην ζεσταθεί ο χώρος παραπάνω απ’ το κανονικό.
• Τα καλοριφέρ που τοποθετούνται στους τοίχους εξοικονομούν χώρο και παράλληλα δεν καταστρέφουν την αδιάβροχη μεμβράνη στο πάτωμα του μπάνιου.

http://www.livingetc.com.cy